Kevyiden ilma-alusten lupakirja LAPL(A)
Kevyiden ilma-alusten lupakirja LAPL(A) on uusi kevyempi lupakirjaluokka, joka oikeuttaa lentämään alle 2 000 kg (MTOW) painoisia yksimoottorisia mäntäkäyttöisiä maalentokoneita. Käytännössä tämä tarkoittaa lähes kaikkia Suomessa käytettäviä yleisilmailukoneita. Lentolupakirjan suorittamisen jälkeen lentäjä voi täydentää osaamistaan erilaisilla kelpuutuksilla. LAPL(A)-lupakirjaan voi liittää esimerkiksi yölentokelpuutuksen, vesilentokelpuutuksen tai taitolentokelpuutuksen.
Kevyiden ilma-alusten lupakirjan LAPL(A) ja yksityislentäjän lupakirjan PPL(A) koulutusvaatimukset ovat teoriakurssin osalta samat. LAPL(A)-lupakirjan lentokoulutusvaatimus on kuitenkin vain 67 prosenttia PPL(A)-lupakirjasta. Tämä vaikuttaa tietysti myös ratkaisevasti lentolupakirjan hintaan! PPL(A)-lupakirjasta poiketen, LAPL(A)-lupakirjaa varten on mahdollista saada myös huomattavaa hyvitystä aiemmasta kokemuksesta esim. purjelento- tai ultrakevytlupakirjasta. Lentolupakirja on mahdollista suorittaa myös kätevästi kuukausimaksulla 412,50 €/ kk*.
Jätä meille yhteystietosi, niin lähetämme sinulle lisää tietoa LAPL(A)-lupakirjasta sekä räätälöidyn tarjouksen!
Teoriakurssi
Kevyiden ilma-alusten lupakirja LAPL(A)-kurssin teoriakoulutus tarjoaa opiskelijalle tietopuolisen valmiuden toimia turvallisesti lentokoneen päällikkönä. Kurssin tavoitteena on antaa kattava yleiskuva ilmailusta, yleisistä toimintatavoista sekä ilmailuun vaikuttavista tekijöistä. Kurssin voi suorittaa etäopiskeluna omassa koulutusportaalissa, jolloin n. 90 % opiskelusta tapahtuu verkon kautta – juuri silloin kun sinulle sopii.
Lentolupakirjan teoriakurssi koostuu yhdeksästä aiheesta, käsittäen 100 teoriatuntia (60 min/ tunti). Jokaisesta aiheesta suoritetaan kirjallinen koe. Teoriakurssilla käsitellään seuraavia aiheita:
- Ilmailun säädökset
- Ilma-aluksen yleistuntemus
- Suoritusarvot ja lennonsuunnittelu
- Ihmisen suorituskyky ja rajoitukset
- Sääoppi
- Lentosuunnistus
- Lentotoiminta
- Lennonteoria
- Radiopuhelinliikenne
Kevyiden ilma-alusten lupakirja LAPL(A) ja yksityislentäjän lupakirja PPL(A) ovat teoriakurssin osalta samat.
Lentokoulutus
Lentokoulutus tukee teoriakurssilla annettua opetusta. Lentokoulutuksen voi aloittaa teoriaopintojen ohella heti. Lentokoulutuksen edetessä sekä tietopuolisen taidon kasvaessa myös lentojen haastavuus kasvaa. Ennen yksinlentovaihetta lentäjän on hankittava lääketieteellinen kelpoisuustodistus.
Lento-ohjelmaan sisältyy lentokoneen hallintaa edistäviä harjoituksia, yleistä toimintaa lentopaikoilla ja eri ilmatiloissa, radiopuhelinliikennettä, suunnistusta, radiosuunnistusta, perusmittarilentämistä sekä lentämistä poikkeustilanteissa. Tavoitteena on kouluttaa oppilaasta toimintavarma, turvallinen, joustava ja hyvää ilmailutapaa noudattava ilmailija.
Yksinlentovaiheessa oppilas suorittaa lento-ohjelman mukaisesti erilaisia harjoituksia yksin, opettajan valvoessa toimintaa maasta käsin. Yksinlentovaihe on erityisen tärkeä itsevarmuuden kehittämiseksi. Kurssin lopuksi lennetään lentokoe ilmailuviranomaisen valtuuttamalle tarkastuslentäjälle, jonka suosituksesta ilmailuviranomainen myöntää oppilaalle kevyiden ilma-alusten lupakirjan LAPL(A).